Studenter skissar tillsammans med lärare

Om utbildningarna

Utbildningarna är eftergymnasiala och kan passa dig som vill studera inom det konstnärliga eller kulturella området. Utbildningarna är indelade i högskoleförberedande och yrkesinriktade utbildningar samt långa och korta utbildningar (kurser).

Undervisningen på utbildningarna sker genom det praktiska arbetet med olika material eller tekniker i ateljéer, i verkstäder, på scener eller i dans- och musikstudior. Kunskapen förstärks genom reflektion, teori och samtal. På så sätt får du inte bara teknisk kompetens. Du utvecklar också din personliga formkänsla, ditt personliga uttryck och förståelse för din egen skapandeprocess. Du får modet att följa din egen idé och förmågan att uttrycka dig självständigt.

På utbildningar inom musik, dans och teater skapas också förståelse och lärdomar runt mötet med publik. Vad flow är och hur ett möte med publik fungerar. Du övar också på auditions och på att förhålla dig till prestation som en positiv kraft.

Högskoleförberedande utbildningar

Ger en bra grund om du vill plugga vidare på högskolor inom musik, dans, teater, design, konst eller arkitektur. Men också inför högskoleutbildningar som ligger i ett gränsland mellan design och teknik som spel, webb, applikationsutveckling, textil, mode eller produkt och industridesign.

  • Berättigar till studiemedel enligt avdelning A3 (gäller långa utbildningar).
  • Utbildningarna är avgiftsbelagda.

Yrkesinriktade utbildningar

Ger ett kvalificerat yrkeskunnande inför klivet till arbetslivet. Några exempel är: dansare eller musikalartist i Sverige eller internationellt. Hantverk inom textil, trä, keramik, metall eller silver. Skrivande, sång, musik, film, realistiskt måleri, art director eller grafisk formgivare.

  • Berättigar till studiemedel enligt avdelning B1 (gäller långa utbildningar).
  • Utbildningarna är avgiftsbelagda.

Korta utbildningar (kurser)

De korta utbildningarna är fokuserade på att ge fördjupning inom ett specifikt område och kan pågå under någon dag upp till några månader. Det kan till exempel vara sommarkurser.

Korta utbildningar berättigar oftast inte till studiemedel.
Utbildningarna är avgiftsbelagda.

Mer om studiemedel och avdelningarna A3 och B1

Mer om studerandeavgifter och vad du bör tänka på


Behörighet till utbildningarna

Det formella behörighetskravet för alla utbildningar här på konstkulturutbildning.se är att du ska ha genomgått gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan eller motsvarande utbildning. Men du kan också vara behörig om du på annat sätt bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen.

Utöver detta har många utbildningar även krav på särskilda förkunskaper. Kontakta anordnaren direkt för mer information om vad som gäller för just denna utbildning.

Du ansöker direkt hos skolan

Varje skola har själv hand om antagningen till sina utbildningar. Tänk på att sista datum för ansökan varierar från utbildning till utbildning. Dessutom måste du ofta skicka in arbetsprover eller göra auditions och intervjuer. Var därför noggrann med att kontrollera alla datum som gäller samt vilka arbetsprover/auditions skolan efterfrågar.

I sökmotorn hittar du hela utbildningsutbudet och information om varje utbildning. Där får du bland annat information om vilken behörighet som gäller, om utbildningen berättigar till studiemedel eller inte och hur stor avgiften är. Därifrån klickar du dig vidare till skolan som sköter ansökan och antagning. Vänd dig direkt till skolan om du har frågor om eller vill söka en utbildning.

Till sökmotorn för utbildningarna